Principiile logicii traditionale

In jos

Principiile logicii traditionale

Mesaj  Alex la data de Dum Noi 25, 2007 1:38 pm

PRINCIPIILE LOGICII TRADITIONALE
La baza logicii traditionale stau anumite conditii formale numite principii logice sau legi da rationare. Ele nu exprima rationamente, ci conditii generale ale rationamentelor indiferent de tipul de propozitii cu care formulam inferenta.
Fiecare rationament trebuie sa respecte simultan urmatoarele principii logice:
1. Principiul identitatii care presupune ca un obiect este identic numai cu sine insusi, in acelasi timp si sub acelasi raport.
A=idA(Formula va fi citita: A este identic cu A)
Regula: Orice obiect este presupus neschimbat in raport cu timpul si cu unghiul de vedere considerat, adica ramane acelasi pe tot parcursul rationamentului.
2. Principiul non-contradictiei presupune ca un obiect nu poate sa fie in acelasi timp si sub acelasi raportsi A, si non-A.
Formula:~(A&A`)se citeste nu sunt simultan adevarate si A, si A`.
3. Principiul tertulu iexclus presupune ca sau este acceptata o propozitie A, sau este respinsa dintr-un sistem de propozitii, a treia posibilitate fiind exclusa.
4. Principiul ratiunii suficiente presupune ca pentru a accepta sau pentru a respinge o propozitie trebuie sa dispunem de o ratiune suficienta sau altfel spus, de un temei satisfacator. Exista 4 tipuri de temeiuri:
Exclamation Nici necesare si nici suficiente;
Exclamation Necesare, dar nu si suficiente;
Exclamation Suficiente, dar nu si necesare;
Exclamation Necesare si suficiente.

Spunem ca propozitia p este un temei necesar pentru propozitia q, atunci cand fara adevarul lui p nu se poate dovedi adevarul lui q, iar daca p este un temei suficient pentru q inseamna ca admitand adevarul lui p devine imposibil ca q sa nu fie adevarata.
Alex
Alex
Admin

Numarul mesajelor : 78
Varsta : 26
Data de inscriere : 24/11/2007

Vezi profilul utilizatorului http://logica9.all-up.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum